Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapiler İnsanlarda rahatsızlığa yol açan asıl durumun yaşanan olaylar değil, olaylara karşı geliştirilen katı ve aşırı düşünceler olduğunu savunmaktadır. Bu çerçevede bireylerin olaylar karşısında geliştirmiş oldukları olumsuz otomatik düşüncelerin farkına varmalarını ve bu düşüncelerin yerine olumlu düşüncelerin yerleştirilmesini temel alan bir terapi tekniğini savunur.
Ayrıca terapi sürecinde bireylerin davranışları üzerinde kontrol gücünü arttırmaya yönelik gevşeme egzersizleri ve yeni davranışsal deneyimler yaşamasını sağlayarak sorunlu davranışların değişebileceğini savunmaktadır.
Bilişsel Davranışçı Terapiler Anksiyete bozuklukları, Obsesif kompulsif bozukluk, Panik bozukluk, Hipokondriyazis, Travma sonrası stres bozukluğu, Yaygın anksiyete bozukluğu, Depresyon, Cinsel işlev bozuklukları, Çift tedavileri ve aile terapileri, Alkol ve madde kötüye kullanımı, Yeme bozuklukları, Somatoform bozukluklar, Sosyal fobi, Özgül fobiler, Tik gibi çeşitli davranış problemleridir.
Write a Comment